Harrastusvinkkejä nuorille

Monissa kaupungeissa on tarjolla loistavat urheilumahdollisuudet. Kannattaa kysellä paikallisista urheiluseuroista ja -halleista, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Ellet tähtää huipulle, voi harrastaminen olla yllättävänkin edullista. Kilpaurheilun kohdalla kulut usein nousevat korkeiksi. Suomen luonto tarjoaa myös loistavia kohteita, joissa voi ulkoilla täysin ilmaiseksi. Kävelyn, hölkkäämisen ja juoksun lisäksi kannattaa harkita myös luonnossa pyöräilyä ja talvisin myös hiihtämistä. Luonnossa oleilu tunnetusti vähentää stressiä ja on oivallinen keino pitää sekä mieli että keho kunnossa.

Erilaisia lajeja

Urheilulajeja on olemassa pilvin pimein. Riippuu oikeastaan vain sinusta, minkä lajin valitset. Ehkä paras vinkki on, että kokeile rohkeasti erilaisia lajeja – ehkä pidätkin jostakin lajista, josta et olisi etukäteen uskonut pitäväsi. Tässä joitakin vinkkejä erilaisia urheilulajeja koskien.

– Koripallo on mukava laji, jota voi harjoitella näppärästi myös puistossa tai kotona. Jos kotipihallasi on tilaa, on koripallokori edullinen investointi ja tuo paljon iloa. Voitte mitellä heittotaitojanne vaikka koko perheen kesken.
– Jalkapallo on maailmalla suosittu laji, vaikkakin Suomessa se jää hieman jääkiekon varjoon. Jalkapalloa voi pelata melko edullisesti harrastetasolla, mutta kilpatasolle siirryttäessä kulut yleensä kohoavat melko korkeiksi.
– Jääkiekko on Suomessa erittäin suosittu laji, jonka harrastuskustannukset tosin ovat melko korkeat. Jääkiekko vaatii sekä fyysisyyttä että pelisilmää. Se on yllättävän monipuolinen laji.
– Seinäkiipeily on kiva laji, jossa voit mitellä omia taitojasi. Seinäkiipeilyseiniä löytyy monista urheiluhalleista.
– Luistelu on mukavaa eikä aina vaadi edes jäähallia. Monissa kaupungeissa jäädytetään talvisin ulkokenttiä, joita saa käyttää aivan ilmaiseksi. Myös retkiluistelu on kiva vaihtoehto – siinä yhdistyvät niin retkeily kuin liikunnan riemukin. Retkiluistelussa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota turvallisuusnäkökohtiin. Kannattaa esimerkiksi aina lähteä retkiluistelemaan kaverin kanssa sekä tutustua jääolosuhteisiin etukäteen varmistaen luotettavalta taholta, että jääolosuhteet ovat retkiluisteluun sopivat.
– Pesäpallo on suomalaisten kansallispeli ja sen opetteleminen on ikään kuin kansallisten perinteidemme vaalimista.
– Suunnistus on laji, jossa yhdistyy monta mielenkiintoista osa-aluetta – niin suunnistaminen, liikkuminen kuin luontokin.
– Karate ja muut taistelulajit ovat suosittuja harrastuksia, jotka auttavat kohottamaan kuntoa. Kannattaa tutustua myös näiden lajien mielenkiintoiseen syntyyn sekä historiaan.
– Ratsastus on monen nuoren unelmalaji ja monen nuoren parhaita lapsuus- ja nuoruusvuosien muistoja ovatkin juuri tallilla vietetyt hetket. Hevosen tuoksu sekä talleilta löytyvät ystävät ovat osa lajin viehätystä. Eläimestä huolehtiminen opettaa vastuuntuntoa sekä vastuunkantamista ainutlaatuisella tavalla. Yhteys suureen eläimeen voi auttaa kohottamaan lapsen tai nuoren itsetuntoa.
– Laskettelu on mukava talvilaji. Moni yhdistää laskettelun Lapinlomaan ja mikäpä olisikaan mukavampaa kuin lähteä joukolla Lappiin viettämään mukavaa lomaa nauttien vauhdin hurmasta sekä takkatulen lämmöstä?
– Uiminen on oiva, kuntoa kohottava, laji, jota voit harrastaa niin uimahallissa kuin kesällä rannallakin. Suomessa kesäkausi on niin kovin lyhyt, että uimahalli tarjoaa enemmän mahdollisuuksia harrastaa uimista ja oppia uintitekniikat kunnolla. Erilaisia uimakouluja on tarjolla runsaasti aivan aloittelijan tasosta jo kokeneemmille uimareille suunnattuihin kursseihin asti.
– Salibandy on suosittu laji, mikä ei ole ihme – onhan se helppo oppia ja mukavan helposti lähestyttävä laji muutenkin.
– Yleisurheilun saralta löydät useita kivoja lajeja. Pituushyppy, korkeushyppy, erilaiset juoksulajit sekä keihäänheitto ovat vain esimerkkejä siitä millaisia lajeja voit harrastaa yleisurheilun piirissä.
– Hiihtäminen on mukavaa ja voit yhdistää hiihtämisen lumisena talvena myös luontoretkeen. Jopa monissa kaupungeissa on mahdollista päästä hiihtämään, jos vain lunta on satanut tarpeeksi. Tämä juuri on osa Suomen viehätystä!